Pelerinaj la Aasebakken 2012.

In luna Mai, dedicata Preasfintei Fecioare Maria, in dieceza de Danemarca, s-a celebrat Pelerinajul anual, unde toate comunitatile Catolice, printre care si Comunitatea romana, a fost prezenta la acest eveniment. Vedem cum Preasfanta Fecioara Maria, este mereu preocupata de viata si grijile noastre. Ea ne aduna pe toti sub scutul ei, pentru ai asculta vocea ei, de ai cere iarasi ajutor, dar si pentru ai multumi pentru tot ceea ce ea ne-a oferit pana in prezent.

Prima parte a pelerinajului a constat in drumul parcurs prin padure, rugandu-ne Sfantul Rozariu, meditand misterele de Slava, si inaltand cantece de lauda, impreuna cu Episcopul locului Czeslaw Kozon, pana la manastirea din Aasebakken

Acest drum ne-a pregatit pentru Celebrarea Sfintei Liturghii celebrata  in aer liber, si in fata statuii Sfintei Fecioare am ascultat cuvantul lui Dumnezeu si Cuvantul de invatatura a Pastorului nostru, unde am fost invitati sa practicam credinta alaturandu-ne Mariei.

In partea a doua, celebrarea a continuat cu adoratia euharistica si dansul copiilor vietnamezi. Au fost momente speciale, pline de har si de bucurie, care ne-au incantat pe toti cei prezenti.

Fiecare pelerinaj ne reaminteste ca intreaga noastrea viata se aseamana unui pelerinaj, noi suntem toti pelerini pe acest drum, catre o destinatia finala care este intalnirea cu Dumnezeu.

 

Laura

2012-05-28

 

Prima Sfânta Liturghie românã pe tãrâm danez, si lansarea Sitului comunitaţii romano-catolice din Danemarca.

Intr-o zi de toamnã friguroasã, intr-o ţara scandinavã, cu o populaţie majoritar Protestantã, noi comunitatea romanilor, romano-catolici din Copenhaga, am avut bucuria de a participa la Liturghia duminicalã in limba romana pe meleagul danez.

In explicarea Evanghelie, Pr. Ambroziu Anghelus, ne-a vorbit despre  valoarea talanţilor, a valorilor, si a pricipiilor creştine, care nu trebuie sã le ingropam in egoismul nostru, ci sa le valorificam si sa aducem rode. Cine ascunde talantul in pamânt de frica, este condamnat la insucces, la moarte. Este un indemn foarte dur al lui Isus, destul de clar pentru fiecare om care doreşte ca viata lui sa dea roade dupa planul lui Dumnezeu.

Trebuie sa ne intrebam, daca noi creştini, am ascuns Cuvantul din teama de a ne converti, in lipsa de angajare faţã de nevoile lumii, si poate continuãm sa fim absenti in istoria de azi, prin greşita prudenţa s-au lipsa de curaj?

Dumnezeu ne-a incredinţat nouã tuturor diferiţi talanţi: sunt bunurile tale, darurile Duhului, darul credinţei si al speranţei, darul iubirii si al evangheliei. Fãne Doamne, sã fim responsabili de tot ceea ce ai pus in mâinile noastre sãrace, si fa ca acest tezaur sa fie pentru bucuria tuturor.

Lansarea Siet-ului comunitaţi romano-catolice in Danemarca,  www.pcatolicadk.freewb.ro ne da posibilitatea ca sa fim mereu informaţi, in privinţa  evenimentelor si a Liturghiilor care se celebreaza in Danemarca in limba romana.  Vine un nou mod de evanghelizare, cuvintele Domnului intra în casele noastre în mod direct pe tot parcursul anului in orice oră din zi, în fiecare loc de pe glob.

Cum ar putea un român catolic, sa-şi pãstreze credinţa şi valorile primite din familiile noastre,  când traieşte intr-o ţarã cu un procent de 85% luterani si doar 3% catolici?

Este foarte uşor sa cazi tentaţiilor cotidiene, a unei lumii care considerã ca logica e mai puternicã decât invaţãturile religiei si credinţa in sine. In astfel de cazuri este nevoie de un pastor, aşa cum Iisus este pastorul nostrul al tuturor, aşa si noi romanii catolici din Danemarca aveam si avem nevoie de un pastor. O cãlãuzã care sã ne arate drumul, sã ne arate cã nu toate sunt cotidiene si cã nu  tot ceea ce vestul  ne invatã este calea adevaratã.

Consider ca, oricât de puternici am fi noi, in a ne trãi credinţa creştinã Catolicã in ţara de origine, pe atât de puternic si uşor poţi cade tentaţiilor lumeşti, şi de a te indepãrta de la credinţã, atunci când trãieşti intr-o ţarã unde nu inţelegi limba si nu te poţi bucura de hrana sufleteascã ,de cuvantul lui Dumnezeu.

Familia este susţinutã de Bisericã, pentru cã in ea se nasc valorile si invaţaturile creştine, insa, mulţi dintre creştinii români in Danemarca, nu au bucuria de a avea si familia lângã ei. De aceea cu o bucurie enormã in suflet, il primim pe Pr. Ambroziu Anghelus, ca sã ne fie pãstorul nostru, si sã adune oile rãtãcite intr-o singurã comunitate, a romanilor catolici in Danemarca.

Aşa cum si Biserica Ortodoxã are câţiva preoţi trimişi in Danemarca, pentru a sluji creştinilor ortodoxi români, si noi catolicii ne putem bucura de un pãrinte catolic. Un pãstor al credinţei noastre,  un indrumator a unei vieţi creştine, un hrãnitor al Cuvântului lui Dumnezeu, intr-o limbã pe care o inţelegem si astfel ne putem practica talanţi, si trãi invãţãtura creştinã.

Totodatã m-aş bucura ca prezenţa Parintelui Ambroziu aici,  sã ajute la inchegarea comunitaţii romano-catolice române, pentru a forma o comunitatea vie, si sã devinã pentru noi o a doua familie, unde sã ne putem inmulti valorile si darurile creştine primite de la Tatãl ceresc. Deşi orice inceput si neputinţa de a contacta pe toţi creştinii catolici, va face procesul de a inchega o comunitate romano-catolicã foarte dificil, dar consider ca ceea ce a fost mai greu a fost fãcut odata cu venirea Pr. Ambroziu in Danemarca.

Cu speranţa si increderea cã pastorul primit va ava grijã de turma lui, ne putem  bucura cã avem de acuma cine sã ne poarte de grijã, ca, credinţa noastrã sã creascã şi sã se dezvolte aşa cum ii place Tatãlui, indiferent de cât de mare este numãrul comunitaţilor luterane, s-au ca traim intr-o ţarã in care limba nu e atât de la indemânã in a trai credinţa Catolica.

 

2011-11-15

Cristina Turcu

 

 

 

Ştiri

Comunicat

2017-06-30 10:59:33

Parintele paroh Ambroziu Anghelus, ureaza Comunitati romane romano-catolice in Dk., o vacanta placuta! Nu trebuie nici sa uitam, chiar daca suntem in vacanta - sufletul nu are niciodata vacanta!

Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom incepe un an nou pastoral de la 1 Septembrie a.c. cu celebrarea Sft. Liturghii, si vreau sa va informezi, ca daca sunt copii care trebuie sa primeasca prima Sf. Impartasanie (7-8 ani) si cei care trebuie sa primeasca Sacramentul Mirului (14-15 ani), sunt rugati sa-l inforneze pe parintele Paroh. Va trebui sa incepem pregatirea la Catehism. 

Cu stima si respect!

2017-06-30

Programul Liturghiilor pentru Comunitatea romano-catolica in Dk.

2016-02-05 14:27:41

Liturghiile in limba romana pentru Comunitatea romano-catolica in Danemarca.

Liturghia romano-catolica se celebreaza in orasul Århus/Jylland in prima (I) si a treia (III) Sambata din luna la orele 16:00

Adresa: Biserica Catolica Vor Frue Kirke (in capela oratoriului de la etajul I) Ryesgade 26, 8100 Århus

 

Liturghia romano-catolica in orasul Copenhaga/Sjælland.

Adresa: Biserica Sakramentskirke, Nørrebroggade 27 C, 2200 Copenhaga la orele 15:30, deocamdata este suspendata. Se celebreaza la cerere s-au la anumite evenimente, Botez, etc. 

Pr. paroh Ambroziu Anghelus

2016-08-26

Newsletter

Votare