Sa construim o familie, un viitor, fara vicii!

Eu si viciile mele? Pare de necrezut insa idea este fezabila pentru zilele noastre si pentru o familie. Incerc de multe ori pe tineti care ii pregatesc la Sacramentul Casatorie, sa le ofer o alta idee de viata, un alt mod de a prcatica draul vietii in familie. Multi imi spun  - Parinte at-i inebunit -  cum putem noi sa traim toata viata si sa nu avem nici un viciu? Le raspund ca este greu insa nu este imposibil.  Din problemele familiare pe care le intalnesc in aceasta tara Scandinava, multe familii se despart  avand cauza diferitelor vicii pe care omul le acumuleaza in viata sa personala. Insa aceste vicii devin un obicei, o traditie atat in viata omului cat si in viata de familie. Ma referi la viciile (alcooholul, fumatul, interesul numai dupa bani, drogurile, goana dupa a tot cumpara, etc.) care declanseaja in viata de familie motivul de separare.  Doresc sa aduc o marturie a unei familii care a avut o viata plina numai de vicii, si hotarandu-se sa constuiasca o familie si un viitor pentru copii lor fara vicii. Persoana in cauza imi povestea cu atat multumire in suflet ca familia ei a devenit un colt de rai pe pamant. Printre altele imi spunea – Parinte de cat sa am mereu cearta cu sotia din cauza viciilor mele, si sa le arat copiilor o viata tulburata si nelinistita, am decis sa renunt la viciile mele. Nu me-a fost usor insa am incercat sa-mi pun vointa la munca.

Datorita faptului ca lumea de azi este – inbolnavita de atat bine – omul uita ce este mai importat in viata sa. Le spuneam tinerilor care doresc sa se casatoreasca, sa asterne pe o hartie, toate viciile care ei le-au acumulat pe parcursul vieti lor. De multe ori li se parea staniu acest cuvant – viciu – datorita faptului ca totul ceea ce ei fac este normal, este la moda, de aceea eu consider ca omul este inbolnavit de atat bine.

Dupa cum tarile Europene ne tine mereu la curent cu informatiile despre Ecologie, de a manca sanatos, de a face mult sport, de a nu ramane mereu inradacinati in viciile noastre, de ce nu am putea sa ne deschidem, la o viata si o familie ecologica, o familie sanatoasa si fara vicii. A construi in zilele noastre o familie – ecologica – fara vicii, este un semn ca am inteles valoare Sacramentului Casatoriei, importanta vietii si in acelasi timp spiritul de a iubi corpul nostru si draul vietii.  Dau un exemplu banal, bicicleta vazuta in tarile mai putin dezvoltate, este un lucru umilitor in gandirea lor, insa in tarile Scandinave bicicleta este considerata un lux in gandirea lor, pentru ca le ofera posibilitatea de a fi oameni sanatosi, plini de vointa si viata. Sa avem mereu curajul de a investi in familie si de a creea un viitor sanatos dupa princiipi si valori crestine. Nu trebuie sa lasam acest modernism ca sa distruga radacina valorilor crestine.

Eu si valorile mele? Atat pesoana cat si Familia sunt valori de nexplicat pentru zilele noastre. Noi toti am mostenit niste valori de la buncii, parintii noastri. Multe dintre Familiile tinere casatorite, au lasat in tara lor de origine aceste valori frumoase si fundamentale, care le-au primti de la parintii lor. Aflandu-se intr-o tara moderna uita sa mai practice s-au sa mai puna pe primul plan acele pricipii crestine, care ei le-au primit, si cad in partea cealalta a viciilor, fapt pentru care au dat de gustul banului.

In spatele acestor vicii, trebuie sa stea mereu Credinta de a fi fermi in a lua o decizie, de a avea curajul ca sa conducem noi viata noastra de familie, si nu viciile care ne spala creerul, de a abandona valoarea Sacramentului Casatoriei. Cand o familie a dat de - gustul banului – uita ca folisirea lui trebuie sa fie in primul rand de a construi si intari familia. Atunci stau si ma intreb unde mai sunt valorile si principiile mele de a construi un viitor si o familie frumos? Sa investim in educatia familiei - a renunta la vicii inseamna a investi in familie si a educa copii dupa niste valori care trebuie sa ne edifice.

Auzim mereu aceste cuvinte – asa se poarta acuma – dar nimeni nu s-a intrebat de ce se poarta asa acuma? Datorita faptului ca omul doreste o schimbare in viata sa personala, si se autoexclude din socitate prin practicarea viciilor lui, si nu prin punerea in practica a acelor valori care il face pe om fericit si Familia lui sa devina un exemplu pentru viitor.

Un lucru laudabil este faptul ca, Familiile emigrante (dar nu toate), care vin dintr-un ambient crestin, au stiu sa traiasca mai departe valoarea Castorie, chiar daca au trebuit sa faca eforturi pentru a infrunta amenintarile acesteia.

Tineri care doresc sa se casatoreasca, le este frica de a lua o decizie pentru viata lor, datorita faptului ca au pierdut multe valori, iar alte principii nu le-au fost transmise de la parinti lor, si modernismul in ziua de astazi ii face incapabili sa fie ei insisi, pentru ca au de toate, nu au experimentat sacrificiu, saracia, renuntarea, foametea etc.

Pregatind o pereche de tineri la Sacramentul Casatorie, imi spuneau printre altele ca se cunosc destul de bine pentru ca au trait impreuna 20 de ani. Dupa care i-am intrebat; Credeti ca acesti ani care at-i trait in pacat,  poate sa construiasca o familie fara vicii?  Se uitau unul la altul si incercau ca sa dea un raspuns rezonabil. Faptul care m-a socat cel mai tare, a fost ca dupa doua luni de zile, a venite el la mine si me-a spus, ca s-au despartit. Stau si ma intreb in acei 20 de ani care au trait impreuna, au incercat sa construiasca o Familie dupa pricipiile si valorile crestine, s-au au avut la baza numai tentatiile si viciile personale?

Sper ca acesta istorie de viata, sa fie pentru toti tineri de astazi, si pentru Familiile tinere care s-au casatorit, un punct de meditat, si de a considera acesta Sacrament o valoare si nu un lucru efemer.

Tin sa specific ca Familiile tinere si tineri in general, trebuie sa ia in consideratie, ca sa constuiasca un viitor – fara haos - sa nu lipseasca regulile principale care sustine viata personala si viata Familiara. O viata fara reguli este moarta, si Familia trebuie sa-si ia angajamentul pentru a oferi copiilor lor regulile de baza, fundamentul credintei, si a nu renunta la un angajament asa de usos, care l-au ales singuri. Renuntatea la valori nu este o rezolvare a problemelor noastre, dar renuntarea la vicii poate sa ofere familiei un viitor in ordine si nu plin de haos. Trebuie sa invatam a ne sacrifica pe noi insine, sa folisim lucrurile materiale bine, sa nu ne punem stapanire pe ceva ce nu ne apartine.

In sfarsit, a construi o familie, un viitor fara vicii, tine totul de educatia noastra, si daca dorim sa ne lasma educati dupa niste principi, care poate oferi o viata fericita si implinita. Au fost si sunt parinti mei pentru mine un viitor fara vicii, s-au trebuie sa inceapa de la mine acest viitor?.

2014-10-03

Creare Site Gratis!

Ştiri

Comunicat

2017-06-30 10:59:33

Parintele paroh Ambroziu Anghelus, ureaza Comunitati romane romano-catolice in Dk., o vacanta placuta! Nu trebuie nici sa uitam, chiar daca suntem in vacanta - sufletul nu are niciodata vacanta!

Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom incepe un an nou pastoral de la 1 Septembrie a.c. cu celebrarea Sft. Liturghii, si vreau sa va informezi, ca daca sunt copii care trebuie sa primeasca prima Sf. Impartasanie (7-8 ani) si cei care trebuie sa primeasca Sacramentul Mirului (14-15 ani), sunt rugati sa-l inforneze pe parintele Paroh. Va trebui sa incepem pregatirea la Catehism. 

Cu stima si respect!

2017-06-30

Programul Liturghiilor pentru Comunitatea romano-catolica in Dk.

2016-02-05 14:27:41

Liturghiile in limba romana pentru Comunitatea romano-catolica in Danemarca.

Liturghia romano-catolica se celebreaza in orasul Århus/Jylland in prima (I) si a treia (III) Sambata din luna la orele 16:00

Adresa: Biserica Catolica Vor Frue Kirke (in capela oratoriului de la etajul I) Ryesgade 26, 8100 Århus

 

Liturghia romano-catolica in orasul Copenhaga/Sjælland.

Adresa: Biserica Sakramentskirke, Nørrebroggade 27 C, 2200 Copenhaga la orele 15:30, deocamdata este suspendata. Se celebreaza la cerere s-au la anumite evenimente, Botez, etc. 

Pr. paroh Ambroziu Anghelus

2016-08-26

Newsletter

Votare